Sărbători suedeze

Paștele în Suedia

Pe măsură ce iarna rece, lungă, începe să părăsească Suedia, sărbătorile de Paşti sosesc ca un semn mult aşteptat al primăverii. Este perioada din an în care natura se trezeşte la viaţă. La urma urmei, razele soarelui nu înseamnă doar lumină, ci şi căldură. Copacii înmuguresc, florile se iţesc sfios de sub pătura de zăpadă, iar păsările se întorc din exilul iernii, ciripindu-şi cântecele vesele. Este timpul schimbării - pentru natură şi pentru oameni.

Pentru cei mici, adevăratul punct culminant al Paştilor este căutarea costumului de vrăjitoare perfect, prin pod şi dulapuri. Cu buzele şi obrajii înroşiţi, iau o mătură şi se duc prin cartier bătând din uşă în uşă, urând Paşti Fericit, dăruind desene şi sperând la bomboane drept răsplată. Tradiţia este o fărâmă din trecut, când oamenii credeau că de Paşti vrăjitoarele zboară pe mături cântând pentru "Blåkulla".

Pe durata sărbătorilor de Paşti casele suedeze sunt decorate cu rămurele de mesteacăn, cu pene, găini şi ouă vopsite. Dar de ce ouă? Ei bine, acum mult timp, în timpul postului de 40 de zile, nu era permis să se mănânce ouă. În acelaşi timp, aceasta este perioada în care găinile clocesc cele mai multe ouă. De aceea, atunci când Paştile sosea, era de la sine înţeles să se consume aceste alimente. Copiii suedezi adoră să vopsească ouă şi să joace jocuri de Paşte. Şi cu siguranţă, aşteaptă cu nerăbdare să primească oul lor plin de bomboane!

În apropierea Paştilor, pe toate mesele se servesc heringi, preparate din somon, cartofi, pâine crocantă, brânza, ouă şi alte tipuri de mâncare în afară de cele tradiţionale. Cu toate acestea, masa de Paşti este una relativ uşoară, completată cu diferite tipuri de dulciuri, ca ouăle din marţipan învelite în ciocolată.


Midsommar (solstiţiul de vară)

Midsommar este sărbătorit în multe colţuri ale lumii. În nordul Suediei, soarele chiar nu apune, afară fiind lumină şi ziua şi noaptea. Multe dintre festivităţile suedeze sunt legate de dansurile în jurul 'Midsommar pole‘, cu decoraţiunile din frunze şi flori şi coroniţele de flori agăţate. Tinerii şi cei în vârstă se adună, cântând şi dansând, purtând de obicei rochii tradiţionale cu motive etnice.

În ziua solstiţiului este obligatoriu pentru femei şi copii să poarte pe cap o 'coroniţă Midsommar‘, dar, dacă doresc, bărbaţilor nu le interzice nimeni să o poarte şi ei. Acestea sunt împletite din flori şi plante din grădină sau din flori sălbatice, culese de pe pajiştile sau din pădurile din apropiere. Sunt cam greu de făcut, dar exerciţiul duce la perfecţionare!

Midsommar este o sărbătoare în timpul căreia se mănâncă şi se bea mult. Apetitul se trezeşte atunci când dansezi şi joci tot felul de jocuri. Aşa că, dacă heringii, aquavit-ul, smântâna cu arpagic şi cartofii fierţi îţi fac cu ochiul, fii sigur că toate sunt delicioase!

Dacă eşti fată, iată ce trebuie să faci de Midsommar, conform tradiţiei suedeze: culege şapte feluri de flori de la o răscruce de drumuri, urcă şi coboară nouă ziduri de piatră, apoi du-te la culcare - totul fără să spui nimic nimănui. În acea noapte îţi vei visa viitorul soţ. Merită să încerci!

Sankta Lucia

Ȋn Suedia, sărbătorile de iarnă încep cu Sankta Lucia sau ziua când lumina învinge întunericul. Pentru că noaptea dintre 13 şi 14 decembrie este cea mai lungă din an, marcând solstiţiul de iarnă, se spune că ea prevesteşte întoarcerea luminii şi a veseliei solare asupra oamenilor. De aceea, trebuie celebrată cu multe luminiţe, cântece de sărbătoare, chicote de copii şi bunătăţi tradiţionale care nu lipsesc din nicio casă suedeză.

Ȋn această zi de sărbătoare, grupuri de fete îmbrăcate în rochii albe diafane merg din casă în casă, cântă colinde şi primesc în dar Lussekatter, adică chifle tradiţionale cu şofran. Cea mai mare dintre fete este conducătoarea grupului şi o reprezintă pe Sankta Lucia, unul dintre foarte puţinii sfinţi comemoraţi pe meleagurile scandinave.

Tradiţia spune că Lucia poartă o robă albă şi lungă până în pământ, încinsă la brâu cu o fundă roşie, iar pe cap are o diademă de luminiţe şi crenguţe de merişor răsfirate în păr. Este veşnic însoţită de un cor de colindători şi, imediat ce cântecele de Crăciun se încheie, ea le oferă ascultătorilor biscuiţi cu ghimbir, chifle cu şofran şi bucuria unui nou început.

Crăciunul în Suedia

Lungile ierni suedeze sunt întunecate şi reci. Dar în timpul Crăciunului, casele suedezilor nu sunt deloc aşa. Acum toată lumea îşi doreşte o casă cu o atmosferă caldă şi liniştitoare. Luminile şi lumânările sunt importante; de obicei sunt puse la ferestre pentru a împărtăşi din atmosferă celor care trec pe lângă casă. Luminile de Crăciun se reflectă în zăpada ce acoperă pământul, fulgii de zăpadă cad uşor - o imagine superbă.

Pe măsură ce Ajunul Crăciunului se apropie, suedezii îşi împodobesc casele cu fel de fel de ornamente. Lumânări, beculeţe, ornamente pentru pereţi, figurine cu Moş Crăciun sau îngeraşi. Ghirlande din merişoare şi mlădiţe de pin înveselesc uşile şi înfrumuseţează brazii de Crăciun sub care cadourile frumos aranjate îşi aşteaptă rândul să aducă un zâmbet pe chipurile celor ce le primesc. Dar, asta se va întâmpla numai după cina de Crăciun...

Cina de Crăciun - cea mai mare sărbătoare a anului. Cu câteva săptămâni înainte, magazinele gem deja de cumpărători în căutare de delicatese culinare. Pregătirile s-au terminat şi bunătăţile sunt gata de savurat. Şuncă la cuptor sau fiartă, somon în fel şi chip, chifteluţe, sosuri, heringi, “Tentaţia lui Jasson”, ouă, cartofi fierţi, varză, pâine şi brânză, iată tot ce trebuie să fie pe o masă suedeză la sărbătoarea naşterii Domnului. Ah… şi să nu uitam snaps-ul!

Pentru toţi copiii, momentul cel mai aşteptat al sărbătorii are loc după cină, atunci când Moş Crăciun vine încărcat cu un sac plin de cadouri. Din păcate, taţii ratează mai mereu evenimentul. În fiecare an, cam pe la aceeaşi oră, în Ajunul Crăciunului, aceştia simt nevoia urgentă să ”cumpere hârtie” sau doar să se plimbe singuri. Da, cu siguranţă este un mister ...

Sărbătoarea racilor

KRÄFTSKIVA (sărbătoarea racilor) se ţine de obicei, în luna august fiind una dintre cele mai importante festivităţi ale Suediei. Prietenii se adună pentru a sărbători, poartă pălării amuzante, cântă melodii de petrecere şi beau snaps. Aşa că, în timpul sezonului de pescuit raci, râsete vesele şi cântece de petrecere vor răzbate până la miezul nopţii din balcoane, verande şi grădini. Să mănânci raci nu este simplu, dar odată ce ai gustat carnea din interior, vei realiza că a meritat efortul.

În ultimele săptămâni de vară (în August), în timpul sărbătorii, peste tot în Suedia se consumă cantităţi mari de raci. Deschiderea lor corectă este o artă în sine, iar pentru a o stăpâni e nevoie de exerciţiu. Cea mai mare parte a cărnii se găseşte în coadă, dar o poţi găsi şi în cleşti. Pasionaţii îşi folosesc degetele pentru a scoate ”untul” din carapace. Unii scot şi sucurile gustoase din cap. Sună ciudat? Nu judeca până când nu încerci!

Cântecele de pahar sunt o parte integrantă a culturii culinare din Suedia. Sunt cântate la cele mai multe festivaluri şi ocazii speciale, cum ar fi sărbătoarea racilor, Paşti, Midsommar şi cinele de Crăciun. La asemenea ocazii, fiecare invitat primește o carte de cântece care se cântă în timpul mesei, fiecare dintre ele fiind urmat de un toast. Unele dintre ele sunt cântece clasice, pe care majoritatea Suedezilor le ştiu pe dinafară, iar unele sunt create de gazdele inventive. Noroc!