Tentaţia lui Jansson

Reţete suedeze

Tentaţia lui Jansson

Un fel de mâncare extrem de popular în Suedia. Mai ales de Crăciun, când îl poţi găsi pe orice masă. Este un graten preparat din straturi de cartofi, şprot şi ceapă, cu lapte şi smântână. Se serveşte pe un bufet, separat ca cină sau ca o gustare uşoară târzie.

 


Ai nevoie numai de:
(4 porţii)
5–6 cartofi
2 cepe
1 conservă de SKARPSILL (fileuri de şprot marinat)
2 lingură unt sau margarină
2–3 dl smântână cu conţinut mare de grăsime

Iată ce trebuie să faci:
Curăţă cartofii şi taie-i bastonaşe. Căleşte uşor ceapa în unt până devine aurie. Desfă conserva de file de şprot şi păstrează sosul. Unge o tavă cu grăsime şi pune straturi alternative de cartofi, fileuri de şprot şi ceapă, începând şi terminând cu stratul de cartofi. Adaugă jumătate din cantitatea de smântână şi adaugă puţin unt.
Dă la cuptor la foc mediu (200–225°C/ 390-440°F) timp de aproximativ 45 minute. După ce a prins puţină culoare, mai adaugă smântână şi, dacă îţi place, puţin din sosul din conserva de şprot din când în când.