Prăjitură cu scorţişoară

Reţete suedeze

Prăjitură cu scorţişoară

Prăjitura cu scorţişoară este cel mai popular produs de patiserie suedez, iar în varianta clasică are formă de elice cu zahăr granulat deasupra. Savurează ca pe la mama acasă alături de un pahar cu lapte rece.

 


Ai nevoie numai de:
(pentru aproximativ 25 prăjituri)
25 g de drojdie pentru aluat dulce
2½ dl lapte
7 dl făină
75 g unt
½ dl zahăr
1 vârf de sare
1 lingură de cardamom

 


Crema de scorţişoară:
50 g unt
½ dl zahăr
1 lingură apă
1 lingură scorţişoară

 


Glazura:
1 ou
½ lingură apă
zahăr granulat

Iată ce trebuie să faci:
Pregăteşte toate ingredientele şi lasă-le să ajungă la temperatura camerei. Sfărâmă drojdia în robotul de bucătărie sau într-un bol. Încălzeşte laptele la 37°C (100°F), toarnă-l peste drojdie şi amestecă până ce se dizolvă. Adaugă majoritatea cantităţii de făină, tot untul tăiat bucăţi, zahărul şi sarea.

 


Întinde bine aluatul. Atunci când este la fel de subţire ca un ciorap de nylon – este gata. Lasă-l la crescut acoperit cu un şervet până ce îşi dublează volumul, timp de 30 de minute.

 


Umplutură: Amestecă sau bate zahărul, apa şi scorţişoara.

 


Pune aluatul pe masă, frământă-l şi împarte-l în două. Întinde câte o foaie din fiecare bucată. Întinde crema de scorţişoară pe fiecare foaie. Rulează pe latura mai lungă a foii. Unge marginile cu puţină apă ca să nu se dezlipească. Taie ruloul în bucăţi groase de 2 cm. Pune fiecare bucată pe tava acoperită cu hârtie de copt.

 


Preîncălzeşte cuptorul la 250°C (480°F).
Lasă compoziţia la crescut sub un ştergar până ce îşi dublează volumul, 20–30 minute.

 


Bate ouăle, sarea şi apa.
Unge prăjiturile cu această compoziţie. Presară zahăr granulat deasupra.
Dă la cuptor timp de 7–8 minute.