Chifteluţe cu sos de smântână

Reţete suedeze

Chifteluţe cu sos de smântână

Fără nicio îndoială, chifteluţele sunt printre cele mai populare preparate suedeze. În mod tradiţional, se servesc cu cartofi fierţi, gem de merişoare şi sos de smântână. Rezultatul este o întâlnire neaşteptată de arome, gustul acrişor al gemului de merişoare contrastând şi totuşi, armonizându-se perfect cu cel al chifteluţelor, sosul de smântână fiind accesoriul perfect pentru o savoare deosebită.

 

Ai nevoie numai de:
(30–40 chifteluţe, 4 porţii)
250 g carne de vită tocată
250 g carne de porc tocată
1 ou
2–3 dl smântână (sau lapte) şi apă
2½ linguri ceapă tocată fin
½ dl pesmet
2 cartofi fierţi, răciţi
4–5 linguri unt, margarină sau ulei
sare
piper alb
(mirodenii)

Iată ce trebuie să faci:
Căleşte ceapa în unt până devine aurie. Zdrobeşte cartofii şi pune pesmetul la înmuiat în puţină apă. Amestecă toate ingredientele şi adaugă sare după gust, piper alb şi mirodenii. Formează chifteluţe şi aşază-le pe un tocător acoperit cu un strat de făină, apoi prăjeşte-le în unt la foc mic.

 

Mai ai nevoie de:
(sos de smântână, 4 porţii)
1 dl smântână cu conţinut
mare de grăsime
2 dl apă sau supă de vită
sos de soia
sare
piper alb
(1 lingură făină)

 

Doar atât mai ai de făcut:
Toarnă apa sau supa de vită fiartă în tigaie şi adaugă smântână. Dacă vrei un sos mai gros, pune smântână din belşug. Condimentează şi serveşte-l alături de chifteluţe cu cartofi fierţi, gem de merişoare, salată verde şi castraveţi muraţi.